רכבים היברידיים

רכבים היברידיים

רכבים היברידיים

בואו לגלות מה ההבדל בין מכוניות היברידיות לבין רכב פלאג אין הייבריד ? מה זה רכב חשמלי היברידי בעצם? זאת ועוד מידע רב אצלנו באתר.

מהי מכונית היברידית?

מכוניות היברידיות הן כלי רכב המונעים על ידי חשמל באופן חלקי בלבד ועדיין משתמשים במנוע בעירה פנימית (בנזין) בין אם זה לצורך הנעת הרכב קדימה או כדי לטעון את הסוללה בלבד.

שלא כמו ברכבי EV או BEV (כלי רכב המכילים סוללה של רכב חשמלי בלבד) ברכבים היברידיים יש גם מנוע בנזין או דיזל עליו ניתן להסתמך אם אספקת החשמל הולכת ואוזלת, משמעות הדבר היא שהם נקיים יותר ומזהמים פחות ממכוניות רגילות.

נתונים אלו הופכים את המכוניות ההיברידיות לתחנת מעבר מרכזית בין רכבי הבנזין והדיזל המוכרים והישנים לרכבים חשמליים בלבד הנכנסים לשוק באופן מדורג ובמילים פשוטות, הם גשר בין עידן הדלק לעידן החדש החשמלי.

במאמר זה נציג את הסוגים העיקריים של המכוניות ההיברידיות הנמכרות בשנת 2020 ונסביר מה ההבדל בין רכב היברידי לבין רכב חשמלי מלא.

אז איך מכוניות היברידיות עובדות?

מכוניות היברידיות קיימות כבר שני עשורים בייצור סדרתי כאשר היצרנים היפנים הם אלו שהתחילו את המגמה כשהונדה וטויוטה השיקו לראשונה את הדגמים ההיברידיים שלהן אינסייט ופריוס (בהתאמה) ופתחו את הדלת לשינוי המשמעותי הזה בשוק הרכב.

מכוניות היברידיות בצורותיהן השונות משלבות את הכוח ממנוע בעירה קונבנציונאלי (בנזין או דיזל) יחד עם מנוע חשמלי וזאת כדי להניע את המכונית כשהתוצאה יעילה יותר ואף חזקה יותר במרבית המקרים.

כיום, כפי שהוזכר, לרוב המכוניות ההיברידיות יש מנוע בנזין שכן מדובר ב"תקופת מעבר" בין עידן רכבי הבנזין לרכבים חשמליים. אפשר לומר שהימצאותם של מנועי הבנזין במכוניות ההיברידיות מעניקה "שקט נפשי" לנהגים ומאפשרת קיום רשת ביטחון בעת תקלה במערכות החשמליות. עם זאת, במהירויות נמוכות, מרבית המכוניות ההיברידיות מבצעות נסיעה חשמלית מלאה כאשר מנוע הבנזין דומם עד למעבר למהירויות גבוהות, אז המנוע החשמלי כבה וחוזר בצורה חלקה כשנדרש כוח נוסף, למשל בעת עקיפה או האצה.

אילו סוגים של מכוניות היברידיות ישנן כיום?

רכבים משולבים, הם רכבים שמכילים את שתי המערכות ויכולים לנהוג תחת כוח חשמלי בלבד, בנזין בלבד או שילוב של שניהם.

דוגמאות להיברידיות מסוג משולב כוללות מכוניות כמו טויוטה פריוס ו- BMW 330e. הסוללות ברכבים אלה בדרך כלל הן בעלות קיבולת קטנה ומותאמות לנהיגה מעורבת של טווחים קצרים וארוכים, מהירים ואיטיים, עירוניים ובין-עירוניים.

רכבים אלו עדיין פולטים גזים כתוצאה מבערה של דלק.

בקצה השני ניצבות מכוניות היברידיות מלאות מסוג PLUG-IN.

מהי מכונית חשמלית PLUG-IN היברידית (PHEV)?

לעתים קרובות מכונה גם כ-PHEV, מה שאף מופיע לעתים בשם הדגם כמו למשל ה- Mitsubishi Outlander PHEV.

באופן פשוט, היברידית פלאג-אין עושה בדיוק את מה שאנחנו חושבים כשאנחנו מדמיינים "רכב חשמלי" - מחברים אותה עם כבל כדי לטעון את המצברים שבה בבית, בעבודה, בתחנות טעינה או בחניונים ייעודיים לכך ומכאן ניתן להתחיל נסיעה בכל מצב או מהירות עד לריקון הסוללה, וכל זאת במצב EV שקט ופליטות אפסיות של גזים.

מכוניות אלו כיום ביצור סדרתי מבטיחות נסיעה רצופה של עד 60 ק"מ בטעינה אחת של כחצי שעה (לפי נתוני יצרנים) בדגמים הפשוטים ביותר ועד טווחים מרשימים של כ-400 ק"מ לטעינה בדגמים היוקרתיים של מרצדס, אאודי ו-BMW.

כל זאת למרות פרסומים של חברות עממיות נוספות כמו פיאט, פיג'ו, רנו ועוד המבטיחות עד סוף שנת 2020 השקת רכבים חשמליים שאינם יוקרתיים שיגיעו גם הם לטווחים כאלה.

מעניין עד כאן, אבל איך טוענים מכונית היברידית?

כפי שהוזכר מעלה, מרבית ההיברידיות המשולבות בנזין נטענות באופן אוטומטי ללא כל התערבות של הנהג. הן ע"י בלימה רגנרטיבית המשתמשת באנרגיה מבוזבזת במהלך הבלימה או הן ע"י טעינה אקטיבית ע"י בעירת דלק. טויוטה אפילו החלה לכנות את הדגמים שלה כ-'היברידי בטעינה עצמית' כדי להעביר את המסר בבירור לקונים שלה.

רכבים חשמליים כמו ה-PHEV עליו הרחבנו מעלה, ניתן לחבר לשקע חשמלי כדי למלא את הסוללה, זאת ניתן לעשות בנקודת טעינה של EV לטעינה מהירה יותר או לשקע ביתי (תלת-פאזי) לטעינה איטית יותר (אך לא יותר מלילה לדברי היצרנים).

בישראל ניתן לטעון רכבים באופן פרטי בחניה עם נקודת חשמל, בהקמת עמדת טעינה פרטית ע"י חברות המתמחות בכך או ע"י טעינה באחת מתחנות הטעינה הציבוריות בתשלום הפרוסות בארץ המופעלות ע"י חברות שונות כמו אפקון, ג'ינרג'י וחברות אנרגיה נוספות כמו סונול, דלק ועוד שזכו במכרזי הקמת עמדות טעינה ואמורות להקימן במהלך השנתיים הקרובות.

 

האם כדאי לי לרכוש מכונית היברידית בשנת 2020?

כדי לענות על השאלה הזו יש להתייחס למספר פרמטרים חשובים.

כדאיות

רכבים חשמליים חסכוניים יותר בדלק ועם הזמן נותני השירות בארץ יתמחו בטיפול ברכבים אלה כך שיתכן שאחזקתם תהפוך לכדאית על פני אחזקת רכבים ממונעי דלק.

נוחות

 הימצאותן של עמדות טעינה פרטיות או בקרבת הבית והעבודה משחררות את התלות והחשש מהגבלת טווחי הנסיעה והופכות את השימוש ברכבים אלו נוח לפחות כמו רכבי בנזין אם לא יותר.

שמירה על הסביבה 

כפי שהוזכר רכבים אלו לא פולטים גזים רעילים לסביבה (או שפולטים כמויות נמוכות משמעותית) וכך ישנה תרומה לאיכות הסביבה

מיסוי

בחלק ממדיניות העולם המערבי מונהג המיסוי הירוק, המעודד שמירה על האקולוגיה ע"י הפחתת פליטת מזהמים, מיסוי זה בעצם מקל על רכישת רכבים אלו על ידי הוזלתם לעומת רכבים מקבילים המונעים בנזין בלבד.

בישראל, הטבת המיסוי הירוק הוארכה עד שנת 2021 כדי לעודד אזרחים לעבור לרכבים המצמצמים את פליטת המזהמים.

בקיצור, שווה לקנות מכונית היברידית - במיוחד אם יש בנמצא את התנאים הסביבתיים התומכים בכך זאת הנוסף לאפשרות לחסוך כסף בעתיד הנראה לעין.

לסיום, לפניכם מספר דגמים היברידיים מוצלחים הנמכרים בארץ (חלקם אף מספר שנים לא מועט) הזוכים להצלחה בקרב הנהגים בארץ, תוכלו בנוסף לאתר אותם במנוע החיפוש החכם של Carwiz ע"י בחירת הסנן "ידידותי לסביבה":

  1. רנו זואי
  2. MG ZS EV
  3. יונדאי איוניק
  4. טויוטה פריוס
  5. ניסאן ליף
  6. BMW i3
  7. אאודי e-Tron
  8. מיצובישי אאוטלנדר PHEV
  9. אופל קורסה
  10. מיני קופר SE
  11. פיג'ו E-208
  12. קיה נירו (בנוסף קיה נירו EV)
  13. DS3

 

 

*אין בפרסום הכתבה משום המלצה, חוות דעת, הבעת דעה או מתן עצה מצד CARWIZ, לראות באמור תחליף לייעוץ מקצועי ו/או ייעוץ משפטי. כל החלטה בדבר השימוש בתכנים ובמידע תיעשה על אחריותך בלבד ומומלץ ללוותה בייעוץ מקצועי פרטני.  

מאמרים נוספים

עמדת טעינה לרכב חשמלי

האם כדאי לקנות רכב חשמלי ?

מחירון רכב יד שניה שיתופי

כמה עולה ביטוח רכב ?

מחכים לך

במאגר שלנו

צפייה ברכבים

רכבים

אפשר לעזור?